Podnikejte, v tom, co Vás baví a buďte v tom dobří; aneb jak vznikla společnost Icontio

Podnikejte, v tom, co Vás baví a buďte v tom dobří; aneb jak vznikla společnost Icontio

Jak se z pozice ajťáka v bance stát úspěšným podnikatelem v ICT? Je to dlouhá cesta, ale jsem rád, že mohu pracovat na tom, co mě baví.

Co mě přivedlo do oblasti IT a konzultací?

Působil jsem na pozici operátora bankovního systému, posléze jsem byl programátorem, následoval post projektového manažera, až jsem měl nakonec na starost určitou část IT ve Volksbank. Byla to úžasná doba, ale cítil jsem, že mě to táhne jiným směrem. Velmi mě lákalo vlastní podnikání, proto jsem v roce 2006 odešel a začal podnikat v tom, co jsem si myslel, že umím a naplňuje mne.

Staral jsem se o firemní sítě, programoval, řídil externě větší projekty. Konzultace a poradenství, které děláme dnes, jsou tomu logickým následovníkem. Pro dobrou spolupráci se zákazníkem, výrobu, dodání a provoz informačního systému je potřeba poctivě analyzovat jeho situaci, problémy a požadavky a následně být dobrým konzultačním partnerem. Přístup musí být oboustranný, jako dialog a partnerská spolupráce, pak je výsledek optimální. Někdy stačí poskytnout rychlé konzultace, jindy dovedeme firmu k certifikaci, podle příslušné normy.

 

Jak šel čas, na podnikání už jsem nestačil sám

Byl jsem individualista a bavilo mě, veškeré činnosti koordinovat sám - od obchodu, přes analýzu, programování, nasazení až po zlepšování systému. Najednou aktivity přibývaly a nestačil už dvojitý úvazek, proto jsem zapojil spolupracovníky. Dneska máme kanceláře v Brně a Praze, naši zákazníci jsou z ČR, Rakouska a Slovenska.

 

Nejvíce svým zaměstnancům závidím možnost programovat

Jak už tomu bývá, když jste ředitelem společnosti, mnoho činností je třeba delegovat. Svým zaměstnancům závidím možnost programování, což pociťuji více než 3 roky, už ani na svém notebooku nemám nainstalované vývojářské nástroje. Vytváření informačních systémů mě stále baví, bohužel vždy skončím u flipchartu. Realizuji se ve sledování nových možností technologií a vymýšlím společně s našimi zákazníky jejich systémy.

 

Obrat rostl, pracovníků přibývalo, význam role ředitele rapidně rostl

U role ředitele a postupně „jen“ vlastníka firmy vnímám několik důležitých věcí. Za prvé se pořád musím dívat daleko, mít jasnou vizi a tu vizi sdílet. Vize je potřeba nejen k tomu, že se podle ní plánuje, ale také proto, abychom vydrželi, když se zrovna nedaří. Motivace ve všech směrech je nedílnou součástí podnikání. To platí v práci i v životě. Ještě lepší než sdílet, je tvořit vizi se svými lidmi. Chci, aby lidé, kteří u nás pracují, táhli opravdu za jeden provaz a nejlépe i jedním směrem.

Firma může mít jednoho majitele, ale musí mít mnoho mozků!

„Přínosy spolupráce se nesčítají, ale násobí.“

 

Jaká je rada na závěr?

Důležitá věc je delegování, nemyslet si, že vše si nejlépe uděláte sami. Dále je třeba vychovávat svoje nástupce a snažit se být dobrým mentorem, který určitým způsobem koriguje a usměrňuje vizi. A samozřejmě si užívá plodů své práce.

Jaké jsou Vaše zkušenosti, úspěchy nebo překážky na vaší cestě? Máte vlastní doporučení? Sdělte nám ho!

Štítky

Adresa Brno

Otevři velkou mapu

Adresa Praha

Otevři velkou mapu

Icontio Ltd., org. složka

  • Spielberk Office Centre
  • Holandská 1
  • 639 00 Brno
  • Czech Republic
  • IČO: 277 29 958
  • DIČ: CZ277 29 958
  • Dat. schránka: a7bdew

Společnost Icontio Ltd., org. složka je vedená u rejstříkového soudu v Brně, spisová značka A 19701.

Fakturační údaje